Dine gemte varer

Luk
Guide til at vælge ovn

Hvilken ovn skal jeg vælge?

Skousen rådgiver dig

Mange vælger i dag at have en separat kogeplade og ovn i deres køkken i stedet for et komfur. Det kan der være flere både praktiske og designmæssige fordele ved. Der er flere ting, der er værd at overveje, når du skal vælge ny ovn. Har du brug for en hjælpende hånd til at navigere i ovnjunglen?

Få hjælp til at træffe det rigtige valg og se de produkter, vi anbefaler. Nedenfor har vi samlet en række af de ting, du med fordel kan have for øje, så du bliver bedre rustet til at træffe det helt rigtige valg.


I denne guide finder du:

 • Skal det være nemt at vælge? Få vores anbefalinger
 • Gode overvejelser når du vælger ovn
 • Bedst i test ovne og jeres favoritter
 • Ekstra funktioner som er værd at overveje i din ovn
 • Vores mest populære ovnmærker
 • Har du fortsat brug for rådgivning?

Skal det være nemt at vælge?

Vi har gjort arbejdet for dig. Her får du vores anbefalinger, som passer til dig, parret og børnefamilien.

Vil du hellere selv gå på opdagelse, kan du scrolle ned til 'Gode overvejelser når du vælger ovn'.


Gode overvejelser når du vælger ovn

Ovnkapacitet

Hvor meget mad skal der være plads til i din ovn?

Kapacitet: Selve ovnrummet afgør, hvor meget mad du kan sætte ind i ovnen ad gangen. Ovnrummet angives i litermål. Det er også relevant at se på ovnens produktmål, da ovne varierer i højde og bredde. Nogle ovne fås med en stor bredde, hvor det er muligt at have en meget bred bageplade i ovnen, hvis du f.eks. gerne vil kunne bage en stor kagemand. Skal du have plads til den helt store juleand, anbefaler vi, du vælger en ovn med en god højde.

Se ovne med stor kapacitet her

Hvilken type ovn har du brug for?

Indbygningsovnen: Skal indsættes i et skabselement, så den bliver en integreret del af din køkkenløsning. Mange væger denne type ovn for et mere stilrent design i køkkenet.

Kombiovnen: En kombiovn giver dig flere muligheder, fordi den indeholder flere funktioner. Det kan eksempelvis være en indbygningsovn, der enten indeholder de funktioner som en dampovn eller en mikroovn har. Vil du gerne have flere typer ovne kombineret i ét produkt, eller har du pladsmangel i dit køkken, er en kombiovn det oplagte valg.


Dampovnen: Skal også indsættes i et køkkenmodul ligesom indbygningsovnen. Forskellen er blot, at ovnen tilbereder maden ved hjælp af damp. Det særlige ved en dampovn er, at den giver en lettere, sundere og mere sprød tilberedning af især bagværk, grøntsags- og fiskeretter.

Miniovnen: Er i modsætning til de andre ovntyper en lille ovn, som på grund af sin begrænsede størrelse kan placeres på køkkenbordet eller i et højskab på samme måde som en mikrobølgeovn. Miniovnen egner sig til den lille lejlighed eller som supplement til den almindelige ovn.

Hvilke programmer skal din ovn have?

Det kan være yderst praktisk at have en ovn med forskellige programmer, da det gør det nemmere for dig at kreere lækre retter i køkkenet. De fleste ovne har som standard varmluft, grill samt over-/undervarme, men derudover kan andre programmer også være nyttige.

Øvrige programmer:

 • Pizzabagning
 • Optøning
 • Autostegning 
 • Hurtig forvarmning
 • Tallerkenopvarmning
 • Intervalstegning
Ovnprogrammer


Ekstra funktioner som er værd at overveje i din ovn

Teleskopudtræk

Et teleskopudtræk til ovnen gør det let for dig at få maden ind og ud af ovnen.

Dampfunktion

Med dampfunktion kan du tilberede din mad med vanddamp. Det hjælper med at fastholde madens naturlige smag og næringsstoffer, så du får det bedste resultat.

Anti-Fingerprint

Belægningen modvirker, at fingeraftryk laver pletter på køleskabet, så køleskabet fremstår rent og pænt. Belægningen ses ofte på køleskabe i rustfrit stål.

Opbevaringsskuffe eller varmeskuffe

En opbevaringsskuffe eller varmeskuffe kan monteres under en indbygningsovn. Opbevaringsskuffen er velegnet til at opbevare bageplader, bageriste og service, mens varmeskuffen kan varme tallerkenerne op, så maden holder sig varm i længere tid. Og så er den et perfekt hævested for gærdej samt ideel til at optø frostvarer, hvis det skal gå hurtigt.

Softclose funktion

Med softclose lukker lågen stille og roligt i uden at smække.

Rotisseri

Er du vild med både saftig og sprød kylling? Nogle ovnmodeller har et indbygget roterende grillspyd - kaldet et rotisseri, der er perfekt til at tilberede kød.

Stegetermometer

Med et indbygget stegetermometer hjælper ovnen dig med at holde styr på maden.

Sidehængt- eller bundhængt ovn

Den traditionelle standardovn er bundhængt. Det vil sige, at lågen til ovnen åbnes nedad. Den sidehængte ovn er derimod udviklet til, at lågen kan åbnes til siden. Fordelene ved denne model er, at det er lettere at komme tæt på ovnrummet, og den minimerer risikoen for, at du brænder dig. Det er dog ikke alle køkkener, der har en indretning, som passer til den sidehængte ovn.

Kan styres via Wi-Fi

Få moderne betjening i form af Wi-Fi styring fra din smartphone, Iphone eller tablet med internetopkobling. Det giver en række fordele alt efter, hvilken model der er tale om. Læs mere under hver enkelt models produktbeskrivelse.

Selvrensningsfunktioner

Langt de fleste ovne er i dag selvrensende. Der skelnes mellem to former for selvrensningsfunktioner.

Pyrolyse: Ovnen bliver varmet op til over 500 grader, og programmet varer to til tre timer. Alt skidt og snavs i en ovn bliver til aske, som efter 30 minutters afkøling kan tørres af med en ren klud. På grund af de høje temperaturer er det bedst at blive i huset, mens programmet kører.

Katalyse: Katalyse er en speciel emalje, som løbende nedbryder fedt og snavs, når ovnen er tændt og kører på mere end 200 °C. Det er altså ikke et program, du som sådan skal tænde for.


Se vores mest populære mærker af ovne her

Har du fortsat brug for rådgivning?

Så kan du enten book en tid til rådgivning i din lokale Skousen, ringe til vores online kundeservice hvor vi sidder klar til at hjælpe dig alle ugens dage - bortset fra helligdage - fra 08:00 til 22:00, eller sende os en e-mail.

Dine gemte varer

Luk