Dine gemte varer

Luk
Køleskabsguiden Skousen

Hvilket køleskab skal jeg vælge?

Skousen medarbejder står kalr til at hjælpe dig

Et køleskab er ikke bare et køleskab. Det er en vigtig del af køkkenet, som er hjemmets hjerterum. Køleskabet opbevarer og holder madvarer friske, som er vigtige for vores sundhed, glæde og energi. Både for sultne teenagere, parret, de små fedtede fingre, singlen og den store børnefamilie. Der er flere ting, der er værd at overveje, når du skal vælge nyt køleskab. Har du brug for en hjælpende hånd til at navigere i køleskabsjunglen?

Få hjælp til at træffe det rigtige valg og se de produkter, vi anbefaler. Nedenfor har vi samlet en række af de ting, du med fordel kan have for øje, så du bliver bedre rustet til at træffe det helt rigtige valg.


I denne guide finder du:

 • Skal det være nemt at vælge? Få vores anbefalinger
 • Gode overvejelser når du vælger køleskab
 • Bedst i test køleskabe og jeres favoritter
 • Ekstra funktioner som er værd at overveje i dit køleskab
 • Se vores mest populære mærker af køleskabe
 • Amerikanerkøleskabet - en eksklusiv forskel
 • Har du fortsat brug for rådgivning?

Skal det være nemt at vælge?

Vi har gjort arbejdet for dig. Her får du vores anbefalinger, som passer til dig, parret og børnefamilien.

Vil du hellere selv gå på opdagelse, kan du scrolle ned til 'Gode overvejelser når du vælger køleskab'.


Gode overvejelser når du vælger køleskab


Hvilken type køleskab har du brug for?

Der findes mange forskellige slags køleskabe. Det fritstående køleskab har sin egen front og er omsluttet af sidebeklædninger, mens det integrerede køleskab skal monteres med en køkkenlåge på fronten, så det får et diskret udseende i køkkenet. Vil du bringe spræl og farver ind i dit køkken, er retro køleskabet løsningen. Der findes også små køleskabe, som er perfekte til at stille på et ekstra værelse, i hobbyrummet eller i garagen. Samtidig kan det være løsningen, hvis du ikke har plads til et stort køleskab i køkkenet. Til vin-entusiasterne findes der køleskabe specielt egnet til at opbevare vine.

Se de forskellige køleskabstyper her

Pige åbner blåt køleskab

Hvordan skal temperaturen fordeles i dit køleskab?

Ventileret køling: Et køleskab holder dine fødevarer kolde ved at sende kold luft omkring dem. Er luften stillestående risikerer du, at varerne fryser til i nogle områder af køleskabet, mens andre dele af køleskabet er for varme. Ventileret køling cirkulerer luften, så der konstant opretholdes en jævn og ensartet temperatur i hele køleskabet. Denne funktion er særligt god at have i store køleskabe, da der her er større afstand mellem kølelegemet og fødevarerne. Funktionen modvirker også dannelsen af rim på kølelegemet.

Se køleskabe med ventileret køling her

Hvor mange penge og CO2 må dit energiforbrug koste?

Energi: Der kan være mange penge at spare i det lange løb med en god energiklasse. Udover energiklassen kan du også kigge på det årlige energiforbrug i kilowatt timer (kWh), som du finder på køleskabets energimærke. 1. marts 2021 kom der en ny energimærkning fra EU. Den gamle energiskala bliver løbende udfaset. Du kan læse mere om den nye energimærkning på køleskabe her.

Se køleskabe med god energimærkning her

Frugt og grøntsager falder ud af papirposeHvor lang tid skal dine madvarer holde sig friske?

O-zone eller fresh-zone er værd at overveje, hvis du skal opbevare let fordærvelige fødevarer i længere tid.

0-zone er en skuffe eller et område af køleskabet, som holder en temperatur på omkring 0 grader, hvilket gør at nogle typer fødevarer holder sig friske i længere tid. F.eks. holder fisk, kød og fjerkræ sig længere ved denne lave temperatur.

Fresh-zone har samme formål som 0-zonen, men holder typisk en temperatur på 3 grader, eller en temperatur der er 15% lavere end resten af køleskabet.

Nogle køleskabes 0-zone eller fresh-zone er også forsynet med en fugtighedsregulator, som sørger for at den rigtige luftfugtighed holdes i zonen. Dette får fødevarerne til at holde sig friske længere, uden at udtørre.

Hvor meget må dit køleskab larme?

Lydniveau: Hvor skal dit køleskab stå? I et åbent samtalekøkken eller i en etværelses lejlighed vil et støjsvagt køleskab typisk være at fortrække. Selv om lydniveauet kan variere fra model til model, er langt de fleste modeller i dag ganske støjsvage. Et køleskab med et lydniveau på 40 dB eller derunder betegnes som støjsvagt. Lydniveauet måles i dB. Det er nemmest at forholde sig til ved en sammenligning som denne:

 • 30 dB = hvisken
 • 40 dB = ro i hjemmet
 • 60 dB = alm. tale

Se køleskabe med lavt lydniveau her

Hvor stort et køleskab har du plads til i dit hjem?

Størrelsen: Kan spænde fra omkring 10 liter til 519 liter. Størrelsen afhænger af dit kapacitetsbehov, men også af dine boligforhold. Hver dag modtager vi returvarer fra kunder, der uheldigvis er kommet hjem med et køleskab, der viste sig at være for stort eller for småt. Start derfor med at opmåle, hvor meget plads du har til skabet.

Hvis du køber et stort køleskab, er det også en god ide at undersøge, om køleskabet kan komme ind gennem din dør, op ad din trappeskakt eller rundt om hjørnerne i din bolig. Særligt hvis du køber et amerikanerskab er dette værd at undersøge.

Hvor stort køber du ind?

Kapaciteten: Det er vigtigt, at køleskabet passer til den mængde madvarer, du ønsker at opbevare på køl. Overfyldning resulterer i, at kulden ikke kan fordeles optimalt, og underfyldning kræver mere energi end nødvendigt for at køle fødevarerne. Kapaciteten beregnes i liter. Som tommelfingerregel har en person, der bor alene brug for 100 liter køleplads. For hver en person i husstanden tillægges 50 liter køleplads.

En husstand har dermed brug for følgende liter af kølekapacitet, men det afhænger naturligvis af, hvor stort og hvor ofte du køber ind.

 • 1 person: Min. 100 l. køl
 • 2 personer: 150-250 l. køl
 • 3 personer: 200-300 l. køl
 • 4 personer: 250-350 l. køl
 • 5+ personer: 300+ l. køl

Se køleskabe med stor kapacitet her

Rød bil med indkøbsposer med frugt og grønt


Ekstra funktioner som er værd at overveje i dit køleskab

Fleksibel indretning

Den indvendige indretning er værd at overveje. Køber du f.eks. mange grøntsager, er det rart at have flere skuffer i køleskabet.

Vinhylde

De fleste større køleskabe har en vinhylde som gør, at du nemt kan opbevare hvidvin og andre drikkevarer, som skal serveres afkølet.

Aktivt kulfilter

Funktionen lader luften fra køleskabet cirkulere igennem et aktivt kulfilter, hvilket mindsker lugtgener og sikrer optimal luftkvalitet i køleskabet.

Is/vand-dispenser

En dispenser giver direkte adgang til koldt vand, isterninger eller begge dele.

Soft-close system

Giver en rolig og behagelig følelse, når køleskabet lukkes, og gør at køleskabslågen ikke kan smækkes i.

Hurtig køl

Funktionen gør, at dine varer hurtigt nedkøles. Fx når du kommer hjem fra supermarkedet med nye fødevarer, som hurtigt skal afkøles.

French door

Et køleskab med 2 låger, som åbnes i midten ligesom et gammeldags klædeskab. Designet giver dig mulighed for hurtigt at få overblik over køleskabets indhold.

Anti-fingerprint

Belægningen modvirker, at fingeraftryk laver pletter på køleskabet, så køleskabet fremstår rent og pænt. Belægningen ses ofte på køleskabe i rustfrit stål.

Elektronisk temperaturindstillinger

Et digitalt display gør det muligt for dig at justere temperaturen helt præcist.

Se vores mest populære mærker af køleskabe her


Amerikanerkøleskabet - en eksklusiv forskel

I dag er køkkenet ikke bare et sted, vi laver mad. Køkken-alrummet er hjemmets hjerte, hvor vi mødes for at spise og socialisere. Det er netop det producenterne af amerikanerkøleskabe har indset. Amerikanerkøleskabet holder ikke bare maden kold, men spiller en væsentlig rolle i hjemmet, båden gennem dets storslåede arkitektoniske udtryk og gennem ekstrafunktioner, der støtter op om det sociale liv, vi udlever i køkkenet.

Se alle vores amerikanerkøleskabe her

Amerikanerkøleskab med indbygget vinkøleskab
Amerikanerkøleskab med skuffer


Har du fortsat brug for rådgivning?

Så kan du enten booke en tid til rådgivning i din lokale Skousen, ringe til vores online kundeservice hvor vi sidder klar til at hjælpe dig alle ugens dage - bortset fra helligdage - fra 08:00 til 22:00, eller sende os en e-mail.

Dine gemte varer

Luk