Dine gemte varer

Luk
Fryser guiden

Hvilken fryser skal jeg vælge?

Skousen medarbejder står klar til at hjælpe dig

De fleste hjem har en fryser stående et sted. Med god grund. Fryseren gør hverdagen lidt nemmere - særligt på travle dage, hvor vi ikke når at handle ind, eller ikke kan finde på en god idé til aftensmaden. Og det gør da heller ikke spor, at vi med en fryser kan opbevare større mængder mad ad gangen, som kan holde sig i længere tid. Der er flere ting, der er værd at overveje, når du skal vælge ny fryser. Har du brug for en hjælpende hånd til at navigere i fryserjunglen?

Få hjælp til at træffe det rigtige valg og se de produkter, vi anbefaler. Nedenfor har vi samlet en række af de ting, du med fordel kan have for øje, så du bliver bedre rustet til at træffe det helt rigtige valg.


I denne guide finder du:

 • Skal det være nemt? Få vores anbefalinger
 • Gode overvejelser når du vælger fryser
 • Bedst i test frysere og jeres favoritter
 • Ekstra funktioner, som er værd at overveje i din fryser
 • Vores mest populære frysermærker
 • Har du fortsat brug for rådgivning?

Skal det være nemt at vælge?

Vi har gjort arbejdet for dig. Her får du vores anbefalinger, som passer til dig, parret og børnefamilien.

Vil du hellere selv gå på opdagelse, kan du scrolle ned til 'Gode overvejelser når du vælger køleskab'.


Gode overvejelser når du vælger fryser

Hvilken type fryser har du brug for?

Kummefryseren har den fordel at den typisk har et lavere energiforbrug og har plads til flere varer end et fryseskab. Ulempen er, at den giver en ringere overskuelighed over varerne, fordi varerne lægges oven på hinanden. Drudover bliver en kummefryser ofte placeret i kælderen eller bryggerset, hvilket gør at frostvarerne ikke er lige ved hånden, når du laver mad i køkkenet.

Fryseskabet har den fordel, at det skaber en god overskuelighed over dine frostvarer, da de er placeret i skuffer eller hylder. Derudover er et fryseskab typisk placeret i køkkenet, hvilket gør dine frostvarer mere tilgængelige. Ulemperne er, at fryseskabe typisk har plads til færre madvarer og et højere energiforbrug end kummefrysere.

Integrerbare frysere har de samme fordele og ulemper, som et fryseskab. Forskellen er blot at et integrerbart køleskab kan gemmes væk bag din køkkenlåge for et mere stilrent udseende.

Fryser fyldt med frostvarer

Hvor mange penge og Co2 må dit energiforbrug koste?

Energiklasse: Når du skal vælge fryser, er det en overvejelse værd at gå efter en model med en god energiklasse, da der kan være mange penge at spare i det lange løb. Udover energiklassen kan du også kigge på det årlige energiforbrug i kilowatt timer (kWh), som du finder på køleskabets energimærke. Typisk har kummefrysere et årligt kWh-forbrug på 20-25% mindre end et fryseskab med samme energiklasse og kapacitet.

1. marts 2021 kom der ny energimærkning fra EU. Den gamle energiskala bliver derfor udfaset løbende.

Læs mere om den nye energimærkning på frysere her

Hvor meget må din fryser larme?

Lydniveau: Hvor lavt et lydniveau du bør vælge afhænger af, hvor fryseren skal stå. Skal den stå i et åbent samtale-køkken eller i en etværelses lejlighed, vil en støjsvag fryser typisk være at fortrække. Selv om lydniveauet kan variere fra model til model, er langt de fleste modeller i dag ganske støjsvage.

Lydniveauet måles i dB. En fryser med 42 dB eller derunder betegnes som støjsvagt. Det er nemmest at forholde sig til ved en sammenligning som denne:

 • 30 dB = hvisken
 • 60 dB = alm. tale

Se støjsvage frysere her

Hvidt køkken med et sort køke/fryseskab

Hvor stor en fryser har du plads til i dit hjem?

Størrelsen: Størrelsen på en fryser kan spænde fra omkring 40 liter til 600 liter. Hvilken størrelse du skal vælge afhænger ikke kun af, hvor mange madvarer der skal være plads til i din fryser, men også af dine boligforhold. Måske har du allerede tænkt over det, men hver dag modtager vi returvarer fra kunder, der uheldigvis er kommet hjem med en fryser, der viste sig at være for stor eller for lille. Start derfor med at måle op, hvor meget plads du har til fryseren.

Hvis du køber en stor fryser, er det også en god ide at undersøge, om fryseren kan komme igennem din dør, op ad din trappeskakt eller rundt om hjørnerne i din bolig. Særligt hvis du køber en kummefryser, er det værd at undersøge en ekstra gang.

Se smalle frysere her

Hvilket rum skal din fryser stå i?

Rumtemperatur og klimaklasser: Fryseren skal passe til den temperatur, som er i det rum, din fryser skal stå i. Temperaturen er opdelt i klimaklasser, som er en EU-standard og viser det temperaturinterval, som en fryser fungerer optimalt ved.

Du skal være særligt opmærksom på fryserens klimaklasse, hvis din fryser fx skal placeres i et orangeri eller på en terrasse med varme sommerdage. Det samme gælder, hvis den skal placeres i et skur eller en garage, hvor der skal tages højde for de kolde vinterdage. Det er skadeligt for din fryser, hvis den har en klimaklasse som ikke matcher den rumtemperatur, som den er placeret i. I værste tilfælde kan det ødelægge din fryser.

Der findes 4 klimaklasser:

 • Subnormal (SN): 10-32 °C
 • Normal (N): 16-32 °C
 • Subtropisk (ST): 18-38 °C
 • Tropisk (T): 18-43 °C

De fleste frysere er angivet i klimaklassen "SN-T" og fungerer således optimalt i temperaturene 10-43°C.

Hvor meget plads har du brug for i din fryser?

Kapacitet: Måles i liter og afhænger af, hvor stort du køber ind. Som tommelfingerregel har en person der bor alene brug for 50 liter fryseplads, og for hver en person der er i husstanden tillægges omkring 30 liter fryseplads.

En husstand har dermed brug for følgende liter frysekapacitet:

 • 1 person: 50 l. frys
 • 2 personer: 80-100 l. frys
 • 3 personer: 110-150 l. frys
 • 4 personer: 140-200 l. frys
 • 5+ personer: 170 + l. frys

Køber du af og til en halv gris, går du på jagt eller køber du stort ind, kan det være en fordel at have en større frysekapacitet end nævnt ovenfor.

Det er vigtigt, at kapaciteten passer til den mængde madvarer, du typisk opbevarer på frost. Overfyldning resulterer i, at kulden ikke kan fordeles optimalt, og underfyldning koster flere penge og energi end nødvendigt for at kunne fryse fødevarerne.

Se frysere med stor kapacitet


Ekstra funktioner som er værd at overveje i din fryser

LowFrost

I frysere med denne funktion er fryselegemet placeret udenfor fryserummet, hvilket modvirker dannelsen af rim. Det betyder, at den kun skal afrimes ca. 1 gang om året.

NoFrost

Med denne funktion slipper du helt for at afrime, da fryselegemerne kort opvarmes ca. 2-6 gange dagligt, hvilket fjerner rimen.

Fleksibel indretning

Særligt hvis du vælger fryseskab, er den indvendige indretning også værd at overveje. Køber du f.eks. mange grøntsager, er det rart at have skuffer, og køber du mange pakker kød, er det rart med hylder - og gerne nogen, der kan justeres i højden.

Hurtig frys

Denne funktion gør, at dine varer hurtigere bliver frosne. Nogle fryseres hurtig frys funktion justerer automatisk temperaturen tilbage til den oprindelige, når varerne er frosset, mens andre manuelt skal slås fra igen.

Elektronisk display

Nogle frysere er forsynet med et digitalt display, hvorfra du kan styre fryserens funktioner og indstillinger.

Elektronisk temperaturindstilling

Nogle frysere er forsynet med elektronisk temperaturstyring, som gør det muligt for dig at justere temperaturen helt præcist.

Soft-close funktion

Vil du undgå, at lågen bliver smækket i? Denne funktion giver en stille, rolig og behagelig følelse, når du lukker fryseren.

LED-belysning

LED-belysningen i fryseren giver et blødt og elegant lys, som hjælper med at give dig et godt overblik over indholdet, så du altid kan se, hvad du har - og hvad du mangler.

Anti-Fingerprint

Vil du gerne undgå fingeraftryk på din fryser? Så skal du have en med denne funktion. Anti-Fingerprint er særligt velegnet til børnefamilier.


Se vores mest populære mærker af frysere her


Har du fortsat brug for rådgivning?

Så kan du enten book en tid til rådgivning i din lokale Skousen, ringe til vores online kundeservice hvor vi sidder klar til at hjælpe dig alle ugens dage - bortset fra helligdage - fra 08:00 til 22:00, eller sende os en e-mail.

Dine gemte varer

Luk