Der gik desværre noget galt i søgningen. Vi beklager ulejligheden. Vi håber at du vil prøve igen senere.
Vi matcher laveste netpris*
Chatten er
åben
På udkig efter et godt tilbud? - Spar op til 45% her!*
*Kampagnen gælder udvalgte produkter på tilbud og kan ikke kombineres med rabatkoder eller andre kampagner. Varigheden af tilbuddene fremgår af det enkelte produkt.
Emhætte guiden Skousen

Hvilken emhætte skal jeg vælge?


Vil du undgå et køkken fyldt med mados, lugt og fedtpletter? Den rette emhætte er vigtig for et rent og indbydende køkken. Der er flere ting, der er værd at overveje, når du skal vælge ny emhætte. Lad os give dig råd til den rigtige emhætte her.

null

... til den rigtige emhætte


1. Hvor meget skal den kunne suge? Det er vigtigt, at sugeevnen passer til både dit køkkens størrelse og din emhættes bredde. En for lav sugeevne kan påvirke indeklimaet, og en for høj sugeevne larmer mere og koster på energiregningen. Tip: Gang dit køkkens størrelse i kubikmeter med 10 for at vide, hvor mange m³/t din emhættes kapacitet mindst skal have. 


2. Hvor meget må den larme? Vil du gerne høre musik eller snakke med dine gæster, mens du steger kød eller grøntsager? Så kan du gå efter en støjsvag emhætte på under 60 dB. Udformningen af din emhættes rør har også betydning for støjniveauet. Det skal hverken være for smalt eller have knæk, for så vil emhætten larme mere. 


3. Udsug eller recirkulation? Det er vigtigt, at din emhætte passer til, hvad der kan monteres i dit køkken. Har du ikke udsug, som går gennem ydermuren eller dit tag, skal du gå efter en emhætte, der kan anvendes til recirkulation. Fordelen er, at lugte fjernes gennem et kulfilter. Dog er sugeevnen ikke lige så kraftig som udsugningsemhætten. 

 

Hvilken type emhætte er rigtig for dig?


Vi anbefaler, at du tidligt i processen beslutter, hvilken emhættetype du vil gå efter, så du får snævret dit søgefelt ind. Hvilken type emhætte du bør vælge afhænger af udformningen af dit køkken, dine designkrav og hvor mange ressourcer du vil bruge på at montere emhætten. Her er de seks mest populære typer:

Frithængende emhætter
Wirehængte emhætter
Væghængte emhætter

Frithængende emhætter: Monteres i loftet og bruges ofte over kogeøer.


Wirehængte emhætterMonteres med wire i loftet og findes kun som recirkulationsemhætte.

Væghængte emhætter: Monteres i væggen. De inddeles i to undertyper - skråthængte emhætter og T-emhætter.


Udtræksemhætter
Bordemfang
Loftemfang

UdtræksemhætterIntegreres i køkkenelementerne og trækkes frem under brug ved hjælp af en forskydningsplade.


Bordemfang: Integreres i bordpladen ved din kogeplade. Nogle bordemfang trækkes op af bordet, når de skal bruges, mens andre er fastmonteret på bordpladen.


Loftemfang: Integreres i loftet over din kogeplade.


Find en emhætte, der er bedst i test!


bedst i test

Vigtige overvejelser

Hvilke muligheder er der for at montere emhætten i din bolig

Hvilke muligheder er der for at montere emhætten i din bolig?

Det er vigtigt, du vælger en emhætte, som passer til de monteringsmuligheder, du har i dit hjem.

Recirkulationsemhætten: Suger luften ind gennem et fedtfilter og et kulfilter, der fjerner lugte, hvorefter den blæser luften tilbage i rummet. Den har ofte en lavere sugeevne end udsugningsemhætten. Til gengæld kræver den ikke tilslutning til et udsug, der går gennem ydermuren eller taget på din bolig.

Udsugningsemhætten: Suger luften ind gennem et udsugningsrør, der leder ud i det fri. Det skaber dermed et bedre indeklima i forhold til recirkulationsemhætter. Til gengæld kræver den tilslutning til et udsug i din bolig, hvilket kan være omfattende, hvis du ikke har et i forvejen.

Myndighedernes krav: Skal du installere en emhætte i en bolig eller tilbygning, som er opført efter 1. januar 2015, skal du være opmærksom på, at det er et lovkrav, at bygningen skal indeholde et udsug. Har din bygning ikke det, skal du søge om dispensation hos din kommune for at installere emhætten.

Se emhætter med recirkulation her

Hvor høj sugeevne skal din emhætte have?

Sugeevnen angives som antal kubikmeter i timen (m³/t). En for lav sugeevne forårsager dårligt indeklima, og en for høj sugeevne forøger støjniveauet og energiregningen. Derfor er det en god idé, at sugeevnen matcher, emhættetypen, køkkenets størrelse, rørføringen og emhættens bredde.

Emhættes type: Som tommelfingerregel kan du gå efter disse tal.

  • Frithængende emhætte: Min. 450 m³/t
  • Wirehængt emfang: Min. 450 m³/t
  • Væghængt emhætte - T-emhætte: Min. 450 m³/t
  • Væghængt emhætte - skråtstillet: Min. 600 m³/t
  • Loftemfang: Min. 700 m³/t
  • Indsatsemhætte: Min. 600 m³/t
  • Udtræksemhætte: Min. 450 m³/t
  • Bordemfang: Min. 700 m³/t

Køkkenets størrelse: Som hovedregel skal en emhætte gerne kunne udskifte luften i dit køkken 10 gange i timen. Hvor mange kubikmeter er der i dit køkken? Gang tallet med 10 - og så ved du hvor mange kubikmeter i timen emhættens sugeevne som minimum skal have.

Rørføring: Tallene for den anbefalede sugeevne for de forskellige emhættetyper er baseret på 3 meter lige rørføring ud til det fri eller 2 meter rørføring med ét 90° knæk. For hver en ekstra meter rør eller hvert et ekstra 90° knæk tillægges 75 m³/t mere i sugeevnen. Ligesådan skal sugeevnen reduceres med 75 m³/t for hver meter rør eller 90° knæk, du har mindre end eksemplerne. Har du flexrør i stedet for faste rør, tillægges et krav på yderligere 25% i sugeevnen.

Emhættens bredde: Tænk denne ind for at sikre optimal udnyttelse af sugeevnen. Som hovedregel er en større bredde = bedre udnyttelse af sugeevnen. Gå efter en emhætte som minimum har samme bredde som din kogeplade (bortset fra loftemfang, som altid bør være bredere end kogepladen). Laver du ofte mad, der udskiller meget damp eller lugt, er det også en fordel at vælge en emhætte, som er bredere end din kogeplade.

Se emhætter med høj sugeevne her

Populære mærker af emhætter

Siemens
Eico
Witt
Silverline
Thermex
Bosch
Find butik

Stadig i tvivl?


Vi står klar til at hjælpe dig, uanset om du ringer til os, sender en mail eller besøger en af vores butikker.

Du kan ringe til os på 70 111 000, eller sende os en mail til [email protected].