Dine gemte varer

Luk
Emhætte guiden Skousen

Hvilken emhætte skal jeg vælge?

Skousen medarbejder står klar til at hjælpe dig

Vil du undgå et køkken fyldt med mados, lugt og fedtpletter? Den rette emhætte er vigtig for et rent og indbydende køkken. Der er flere ting, der er værd at overveje, når du skal vælge ny emhætte. Har du brug for en hjælpende hånd til at navigere i emhættejunglen?

Få hjælp til at træffe det rigtige valg og se de produkter, vi anbefaler. Nedenfor har vi samlet en række af de ting, du med fordel kan have for øje, så du bliver bedre rustet til at træffe det helt rigtige valg.


I denne guide finder du:

 • Skal det være nemt? Få vores anbefalinger
 • Gode overvejelser når du vælger emhætte
 • Jeres favorit emhætter
 • Ekstra funktioner som er værd at overveje i din emhætte
 • Vores mest populære emhættemærker
 • Har du fortsat brug for rådgivning?Skal det være nemt at vælge?

Vi har gjort arbejdet for dig. Her får du vores anbefalinger, som passer til dig, parret og børnefamilien.

Vil du hellere selv gå på opdagelse, kan du scrolle ned til 'Gode overvejelser når du vælger emhætte'.


Gode overvejelser når du vælger emhætte

Hvilken type emhætte har du brug for?

Vi anbefaler, at du tidligt i processen beslutter, hvilken emhættetype du vil gå efter, så du får snævret dit søgefelt ind. Hvilken type emhætte du bør vælge afhænger af udformningen af dit køkken, dine designkrav og hvor mange ressourcer du vil bruge på at montere emhætten. Der findes 7 forskellige typer:

 • Frithængende emhætter: Monteres i loftet og bruges ofte over kogeøer.
 • Wirehængte emhætterMonteres med wire i loftet og findes kun som recirkulationsemhætte.
 • Væghængte emhætter: Monteres i væggen. De inddeles i 2 undertyper - skråthængte emhætter og T-emhætter.
 • Loftemfang: Integreres i loftet over din kogeplade.
 • Indsatsemhætter: Integreres i køkkenelementerne, så emhætten er skjult.
 • UdtræksemhætterIntegreres i køkkenelementerne og trækkes frem under brug ved hjælp af en forskydningsplade.
 • Bordemfang: Integreres i bordpladen ved din kogeplade. Nogle bordemfang trækkes op af bordet, når de skal bruges, mens andre er fastmonteret på bordpladen.
Hvilken type emhætte har du brug for

Hvor mange penge og CO2 må dit energiforbrug koste?

Energimærkning: Der kan være mange penge at spare i det lange løb med en god energiklasse. Energiklassen angives i en skala fra A++ til E. Udover energiklassen kan du også se på det årlige energiforbrug. Det årlige energiforbrug måles i kWh ved standardbrug. Et standardbrug er angivet som 1 times udsugning og 2 timers tændt lys pr. dag.

*Bemærk: 1. marts 2021 kom der en ny energimærkning fra EU. Emhætter er endnu ikke omfattet af denne, men på sigt bliver den gamle energiskala udfaset på alle hvidevarer.

Læs mere om den nye energimærkning her

Hvor meget må din emhætte larme?

Lydniveauet: Lydniveauet måles i dB og er nemmest at forholde sig til ved en sammenligning som denne: 30 dB = hvisken. 60 dB = alm. tale. En emhætte på under 60 dB betegnes som støjsvag.

Vælger du en emhætte med udsugning til det fri, har udformningen af røret også indflydelse på støjniveauet. Et rør der er for smalt eller har et knæk, vil støje væsentlig mere end det, der er angivet på varedeklarationen. Desuden er det en god idé at sikre, at rørene er fastholdt og ikke rasler, hvis lydniveauet skal holdes nede.

Det har også indflydelse på lydniveauet, om du har en emhætte med indbygget eller ekstern motor. En ekstern motor er mere støjsvag, men kræver mere at montere. Med en indbygget motor er det lige omvendt.

Se emhætter med lavt lydniveau her

Hvilke muligheder er der for at montere emhætten i din bolig

Hvilke muligheder er der for at montere emhætten i din bolig?

Det er vigtigt, du vælger en emhætte, som passer til de monteringsmuligheder, du har i dit hjem.

Recirkulationsemhætten: Suger luften ind gennem et fedtfilter og et kulfilter, der fjerner lugte, hvorefter den blæser luften tilbage i rummet. Den har ofte en lavere sugeevne end udsugningsemhætten. Til gengæld kræver den ikke tilslutning til et udsug, der går gennem ydermuren eller taget på din bolig.

Udsugningsemhætten: Suger luften ind gennem et udsugningsrør, der leder ud i det fri. Det skaber dermed et bedre indeklima i forhold til recirkulationsemhætter. Til gengæld kræver den tilslutning til et udsug i din bolig, hvilket kan være omfattende, hvis du ikke har et i forvejen.

Myndighedernes krav: Skal du installere en emhætte i en bolig eller tilbygning, som er opført efter 1. januar 2015, skal du være opmærksom på, at det er et lovkrav, at bygningen skal indeholde et udsug. Har din bygning ikke det, skal du søge om dispensation hos din kommune for at installere emhætten.

Se emhætter med recirkulation her

Hvor høj sugeevne skal din emhætte have?

Sugeevnen angives som antal kubikmeter i timen (m³/t). En for lav sugeevne forårsager dårligt indeklima, og en for høj sugeevne forøger støjniveauet og energiregningen. Derfor er det en god idé at sugeevnen matcher, emhættetypen, køkkenets størrelse, rørføringen og emhættens bredde.

Emhættes type: Som tommelfingerregel kan du gå efter disse tal.

 • Frithængende emhætte: Min. 450 m³/t
 • Wirehængt emfang: Min. 450 m³/t
 • Væghængt emhætte - T-emhætte: Min. 450 m³/t
 • Væghængt emhætte - skråtstillet: Min. 600 m³/t
 • Loftemfang: Min. 700 m³/t
 • Indsatsemhætte: Min. 600 m³/t
 • Udtræksemhætte: Min. 450 m³/t
 • Bordemfang: Min. 700 m³/t

Køkkenets størrelse: Som hovedregel skal en emhætte gerne kunne udskifte luften i dit køkken 10 gange i timen. Hvor mange kubikmeter er der i dit køkken? Gang tallet med 10 - og så ved du hvor mange kubikmeter i timen emhættens sugeevne som minimum skal have.

Rørføring: Tallene for den anbefalede sugeevne for de forskellige emhættetyper er baseret på 3 meter lige rørføring ud til det fri eller 2 meter rørføring med ét 90° knæk. For hver en ekstra meter rør eller hvert et ekstra 90° knæk tillægges 75 m³/t mere i sugeevnen. Ligesådan skal sugeevnen reduceres med 75 m³/t for hver meter rør eller 90° knæk, du har mindre end eksemplerne. Har du flexrør i stedet for faste rør, tillægges et krav på yderligere 25% i sugeevnen.

Emhættens bredde: Tænk denne ind for at sikre optimal udnyttelse af sugeevnen. Som hovedregel er en større bredde = bedre udnyttelse af sugeevnen. Gå efter en emhætte som minimum har samme bredde som din kogeplade (bortset fra loftemfang, som altid bør være bredere end kogepladen). Laver du ofte mad, der udskiller meget damp eller lugt, er det også en fordel at vælge en emhætte, som er bredere end din kogeplade.

Se emhætter med høj sugeevne her

Ekstra funktioner som er værd at overveje i din emhætte


Spaltesug/kantsug

Denne funktion danner en luftstrøm omkring kogepladen, som isolerer madosen, så den ikke undslipper. På den måde bidrager den til et bedre og sundere indeklima.

Eftersug

Med denne funktion fortsætter emhætten med at suge i en kort periode, efter den er blevet slukket for at fjerne den sidste mados i køkkenet.

Vaskbart filter

Denne type emhættefilter behøver sjældent at blive udskiftet og kan vaskes i hånden eller i opvaskemaskinen.


Se vores mest populære mærker af emhætter her


Har du fortsat brug for rådgivning?

Så kan du enten book en tid til rådgivning i din lokale Skousen, ringe til vores online kundeservice hvor vi sidder klar til at hjælpe dig alle ugens dage - bortset fra helligdage - fra 08:00 til 22:00, eller sende os en e-mail.

Dine gemte varer

Luk